Paardentaxi
Toen ik HorseDrives oprichtte was de eerste keuze die ik moest maken die tussen een paardenvrachtwagen en een auto-trailercombinatie. Alhoewel een paardenvrachtwagen op het eerste gezicht een elegante oplossing lijkt, kwam ik er al snel achter dat alle moderne tweepaards paardenvrachtwagens een ledig gewicht van meer dan 2600kg hebben. Tel hier het gewicht van passagiers, brandstof, bagage en natuurlijk twee paarden bij op en het totaal komt ruim boven de 3500kg die toegestaan is voor voertuigen die onder het B-rijbewijs vallen. Dit betekent helaas dat vrijwel alle tweepaards paardenvrachtwagens in Nederland niet alleen risico lopen op een boete, maar ook niet verzekerd zijn bij een ongeval.
Om veiligheid van paard, passagier maar ook medeweggebruikers te garanderen is een combinatie van trailer en auto dus de enige juiste keuze. Op deze pagina vertel ik je graag meer over dit materiaal.
Trailer
Het vervoer van het paard gebeurt met een Ifor Williams HBX511. Dit is de ruimste twee-paards trailer van Ifor Williams. Er is specifiek voor deze trailer gekozen omdat deze in comfort voor het paard, veiligheid en kwaliteit het beste scoort. Door de ruimte die de trailer biedt, het licht, de openheid van ramen en deuren aan de voorkant en een relatief vlakke laadklep zijn paarden vaak makkelijk te laden in deze trailer. Ook paarden die in een andere trailer wat lastiger te laden zijn zullen makkelijker deze trailer op lopen.
De trailer is uitgerust met een aantal fijne opties om het comfort en veiligheid van het paard te vergroten.
- De trailer heeft bladveren, dit zorgt er voor dat de trailer stabieler op de weg ligt en het paard minder last heeft van hobbels of kuilen in de weg.
- Een groot panoramaraam aan de voorkant. Zo heeft het paard een mooi uitzicht en zal het paard zich minder opgesloten voelen.
- Een klep die zowel open kan als klep maar ook als deur. De meeste paarden zijn het beste te laden via een gewone laadklep maar sommige paarden geven een duidelijke voorkeur aan het naar binnenstappen omdat die paarden de klep juist eng vinden. Met deze trailer is het allemaal mogelijk! Ook is de instap van de Ifor Williams vrij laag waardoor de laadklep niet steil is, naast dat deze natuurlijk voorzien is van een antislipmat.
- De trailer heeft aan de zijkant binnenin stootkussens. Dit vergroot het comfort voor het paard.
- Als laatste het derde remlicht. Ook deze keuze is zeer bewust gemaakt. Zo is het voor andere weggebruikers duidelijker als er geremd wordt. Dit vergroot de veiligheid tijdens het transport aanzienlijk.
Er zijn nog een tal aan opties maar dit zijn de belangrijkste. Heb je nog vragen over de trailer of de mogelijkheden met deze trailer? Neem gerust contact op!
Auto
De keuze voor de Ford Ranger is een hele bewuste geweest. Als je een trailer met één of twee paarden wilt trekken, heb je een stevige auto nodig. Met een trailer die tot 2700 kg kan wegen, wil je wel zeker weten dat je auto dit aankan. Maar constant op de limiet rijden? Dat is niet ideaal voor de auto en ook niet voor de veiligheid. Daarom heb ik gekozen voor een auto met een trekvermogen van 3500 kg. Misschien lijkt dit eerst een beetje veel, maar denk maar eens aan een paard dat onverwachts beweegt of een flinke windvlaag. Dan ben je erg blij met dat extra vermogen!
Naast motor- en remvermogen heeft deze Ranger nog een eigenschap die het comfort voor de paarden verhoogt: een ontzettend soepele tientraps automatische versnellingsbak. Hierdoor hebben de paarden geen last van schokkerige schakelmomenten, maar kunnen ze rustig hooi etend uit het raam blijven kijken.
Vergunningen en certificaten
Voor het bedrijfsmatig vervoer van paarden zijn er een aantal vergunning en certificaten nodig. Aangezien ik professionaliteit, veiligheid en kwaliteit erg belangrijk vind, vind ik het ook belangrijk te voldoen aan de eisen die de wet stelt. Zo staat HorseDrives ingeschreven bij de KvK en voldoet HorseDrives aan de andere eisen die de wet stelt. De vergunningen waar HorseDrives over beschikt zijn:
- NIWO- eurovergunning
- NVWA vergunning Type- I
- Certificaat verantwoord vee vervoer
Wilt u deze vergunningen graag zien? Dat mag, stuur dan even een appje naar 06-54756947 en ze worden naar u toegestuurd.
Algemene voorwaarden
Bij het reserveren van een rit gelden er een aantal algemene voorwaarden. Niks spannends maar wel belangrijk.